Jakokulmassa Karla Nieminen (5/2016)

Karlan Jäänmurtajat-podcastin vieraana Esa Saarinen. Seuraa Karlaa Instagramissa ja kuuntele podcast Suplassa.
Karlan Jäänmurtajat-podcastin vieraana Esa Saarinen. Seuraa Karlaa Instagramissa ja kuuntele podcast Suplassa.

Kuka olet?
Karla Nieminen, käytännöllinen ihmissuhdetaitokouluttaja Jäänmurtajista (www.jaanmurtajat.fi). Yrittäjä olen ollut vuodesta 2011. Pidän luentoja, kursseja ja yksityisvalmennusta aiheista ensivaikutelma, itsevarmuus, keskustelutaidot, tutustuminen, flirttailu ja verkostoituminen. Podcastejäni voi kuunnella Nelosen Suplassa (www.supla.fi).

Suhteesi suomalaiseen kouluun?
Sain kokeista hyviä arvosanoja, ja olen opiskellut diplomi-insinööriksi. Hyviä vuorovaikutustaitoja en oppinut koulusta, vaan opiskelin ne myöhemmin pääasiassa amerikkalaisten kirjojen avustuksella. En osannut ottaa muita kunnolla huomioon kouluikäisenä enkä osannut aloittaa keskusteluja tai pitää yhteyttä tuttaviin. Nykyään vierailen satunnaisesti kouluissa ja keskustelen oppilaiden sekä opettajien kanssa.

 

Olen energinen, aito ja avulias. Osallistan paljon ja heitän nokkelaa läppää. Olen ollut niin huono, että tiedän ainakin, miten kehittyä.

 

Mistä olet innostunut viimeksi?
Kirjoittaminen on ihanaa. Kirjoitan juuri 2017 ilmestyvää esikoiskirjaani, joka on minulle todella innostava projekti. Tulevaisuudessa pääsen toivottavasti myös tekemään kurssieni harjoituksista käytännöllistä materiaalia opettajien käyttöön.

Mitä olet oppinut viimeksi?
Videoiden tekemisestä olen opiskellut lähipäivinä lisää mm. valaistuksesta ja kuvanlaadusta. Ostin viime viikolla kaksi uutta kameraa ja mikrofonin tulevia videoita varten. Yhdellä kameralla ei saanutkaan sekä liikettä että paikallaan tapahtuvaa puhumista hyvin kuvattua.

Mikä on supervoimasi työssäsi?
Olen energinen, aito ja avulias. Osallistan paljon ja heitän nokkelaa läppää. Olen ollut niin huono, että tiedän ainakin, miten kehittyä.

Minkä puolesta taistelet?
Toivon, että vinkkieni avulla tulevaisuudessa yhdenkään ihmisen ei tarvitse miettiä niitä ystävystymishaasteita, joita itse mietin paljon nuorena. Ihmissuhteet eivät ole tuuripeliä, vaan jokainen voi oppia niihin käytännön taitoja.

 

Asiat hoidetaan, ja jos tulee haasteita, ne selvitetään kysymällä apua. Ahkerat ja aktiiviset ihmiset ympärillä kannustavat.

 

Mikä on parasta työkavereissasi?
Toiset yrittäjät ovat ihanan oma-aloitteisia ja luotettavia. Asiat hoidetaan, ja jos tulee haasteita, ne selvitetään kysymällä apua. Ahkerat ja aktiiviset ihmiset ympärillä kannustavat.

Mikä on parasta suomalaisissa opettajissa ja koulussa?
Erilaiset ihmiset käyvät samoja kouluja, mikä opettaa paljon maailmasta, eri kiinnostuksen kohteista ja erilaisista ihmisistä. Olen onnellinen, etten ollut vaikkapa matematiikkaperuskoulussa, vaan tapasin koko ajan paljon eri asioista kiinnostuneita ihmisiä. On hienoa, että Suomessa opettajat ovat yliopistokoulutettuja ja motivoituneita ammatti-ihmisiä.

Millainen olet työyhteisön jäsenenä?
Olen tekijäluonne: jos kukaan ei ota asioita hoitaakseen, niin minä hoidan. Pyrin antamaan muille tilaa ja tuomaan paljon positiivisia asioita esille. Se on tärkeää hyvälle ilmapiirille.

 

Olen onnellinen, etten ollut vaikkapa matematiikkaperuskoulussa, vaan tapasin koko ajan paljon eri asioista kiinnostuneita ihmisiä. On hienoa, että Suomessa opettajat ovat yliopistokoulutettuja ja motivoituneita ammatti-ihmisiä.

 

Lupauksesi paremman koulun, oppimisen, työyhteisön puolesta?
Lupaan kertoa kiinnostuneille konkreettisesti, miten saa ystäviä.

Minkä koulukenttää puhuttavan haasteen näet mahdollisuutena eteenpäin vievään ja positiiviseen muutokseen ja millä tavalla?
Sosiaalisen median ja tekniikan runsas käyttö on saanut aikaan keskustelua vuorovaikutustaitojen tarpeesta. Hyvä juttu, jos niiden opetusta ja vinkkejä saadaan tämän seurauksena kaikkien saataville.

Minkä vinkin haluaisit jakaa suomalaiselle koulukentälle?
Vuorovaikutustaitoja voi opettaa konkreettisten vinkkien kautta, mikä on monelle insinöörimielelle helpompi lähestymistapa kuin vaikka ryhmälle omista tunteista puhuminen. Esimerkiksi keskustelun voi aloittaa tilanteessa kuin tilanteessa yksinkertaisesti kommentoimalla ympäristöä, yhteisiä haasteita tai tilanteen kulkua, kertomalla kohteliaisuuden tai oman pienen mokan, kysymällä mielipidettä tai vaikka jotain asiaa, jonka jo tietäisi itsekin. Kun on sopivasti rentoa rupattelua, voi keskustella syvällisemminkin.

Mitä luulet haluavasi sanoa 20 vuoden päästä tämän päivän itsellesi?
Vaikea kysymys. Haluan oppia ja kehittyä koko ajan, joten en osaa sanoa, missä mennään 20 vuoden päästä.

Mitä seuraavaksi? Mitä olet luvannut itsellesi? Millaisia juttuja on tulossa ja mitä odotat innolla?
Puhun seuraavaksi TEK:n tapahtumassa piilotyöpaikkojen löytämisestä verkostojen avulla sekä Talentumin Ohjelmistotestaus 2016 -seminaarissa keskustelutaidoista. Näissä tulee varmasti mielenkiintoista keskustelua. Kesätapahtumista odotan innolla Pietarsaaren Jaakon päiviä. Blogiini päivittyy säännöllisesti uutta materiaalia: http://jaanmurtajat.blogspot.fi

 

Karla Nieminen

Karla on ihmissuhdetaitokouluttaja ja diplomi-insinööri, joka uskoo siihen, että jokainen voi kehittyä sellaiseksi kuin haluaa. Karla on omien sanojensa mukaan entinen tylsä faktakone ja yksinäinen mököttäjä. Hän tietää käytännön kokemuksesta, miten tuppisuusta ja yksinäisestä tai faktatykittävästä puhujasta voi tulla taitava niin työelämän kuin vapaa-ajankin ihmissuhteissa ja vuorovaikutustilanteissa! Miten siis tulla paremmaksi ihmiseksi?

Sinäkin voi hakea käytännön vinkkejä niin uusiin ihmisiin tutustumiseen ja verkostoitumiseen, flirttailuun kuin tavoitteiden asettamiseenkin Karlan Jäänmurtajat-podcasteista, joissa vieraina mm. Outi Mäenpää, Jevgeni Särki, Sani Leino ja Esa Saarinen.

Seuraa Karlaa lisäksi muilla kanavilla:
Twitter logo Twitterissä @jaanmurtajat
Insta logo Instagramissa @jaanmurtajat
Blogger logo Blogspotissa Jäänmurtajat
Facebook logo Facebookissa @Karla Nieminen
LinkedIn logo LinkedInissä @Karla Nieminen

sekä tutustu Jäänmurtajat-nettisivuihin.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s