Kestävää koulutusta kehittämässä

Virikkeenä tutkimusprojekti

Sitra käynnisti noin vuosi sitten Education for a Changing World -tutkimusprojektin nostaakseen keskusteluun tärkeän kysymyksen: Mikä on koulutuksen tarkoitus? Miksi ja mihin ihmisiä koulutamme? Lisäksi Sitra halusi tutkia, mitä kaikelle sen toiminnalle selkänojan muodostava Kestävän hyvinvoinnin yhteiskunnan visio tarkoittaa koulutuksen ja oppimisen kontekstissa. Miten koulutus omalta osaltaan jo rakentaa kestävän hyvinvoinnin yhteiskuntaa ja mitä koulutuksessa täytyy muuttua, jotta voitaisiin paremmin niin yksilön, yhteiskunnan kuin koko maapallon tasolla.

Tutkimuskysymykseksi muodostui: Miten mahdollistamme oppilaiden, koulujen ja yhteisöjen kehittymisen uuden kestävän hyvinvoinnin yhteiskuntamallin rakennuspalikoiksi?

Kysymystä valotetaan eri näkökulmista ja aloilta 15 tutkijan, pedagogin ja asiantuntijan voimin. Puolet heistä on suomalaisia, puolet pohjoisamerikkalaisia. Tutkimusprojektin tuloksena julkaistaan kirja Learning at the Edge of History.

Kestävän koulutuksen kehittäjät -ohjelma

Osana tutkimusprojektia Sitra haluaa tarjota opettajille, rehtoreille, sivistysjohtajille ja koulutuksen kehittäjille ammatillisen osaamisen kehittämisen ja omien verkostojen laajentamisen mahdollisuuden maksuttomassa Kestävän koulutuksen kehittäjät -ohjelmassa keväällä 2017.

Ohjelmassa käsitellään tutkimuksen sisältöjä ja sitä, miten niitä voi soveltaa osallistujien omissa koulu- tai muissa ammatillisissa yhteisöissä. Osallistujiksi on valittu 29 asiantuntijan joukko eteenpäin katsovia henkilöitä, joilla on rohkeutta ja asiantuntemusta katsoa kestävää hyvinvointia uusista näkökulmista, innostusta kokeilutoimintaan sekä halua työskennellä osana verkostoa. Ohjelman aikana osallistujat muodostavat tiimejä, jotka suunnittelevat ja toteuttavat pienimuotoisen kokeilun. Kokeilu toteutetaan vähintään yhden tiimin jäsenen työyhteisössä ja sen laajuuden määrittelee kokeilun toteuttava tiimi. Kokeilujen tavoitteena on tukea osallistujien nykyistä työtä.

Proedugo ohjaamassa kokeiluja

Proedugon toiminnan yhtenä keskeisimpänä eetoksena on pyrkiä omalta osaltaan tuomaan koulun toimintaan ja oppimiseen liittyvää tutkimustietoa ja normistoa helpommin lähestyttäväksi siten, että vaikuttavuus arjen ajatteluun ja toimintaan mahdollistuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Siksi olemmekin ylpeitä saadessamme aloittaa yhteistyön Sitran kanssa Kestävän koulutuksen kehittäjät -ohjelmassa. Proedugo tulee toimimaan ohjelman aikana muodostettavien tiimien tukena prosessin ajan.

Inspiroivia hetkiä odottaen,
Iida-Maria ja Aki

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s